tiistai 11. huhtikuuta 2017

Arjen teknologiat - 100 vuotta mennyttä ja tulevaa

Turun yliopiston kansatieteen oppiaineessa on viime keväästä asti työskennelty opettajille ja koululaisille suunnattujen sivujen parissa. Halusimme tehdä Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi jotain kansatiedettä popularisoivaa ja akateemisesta maailmasta ulospäin suuntautuvaa työtä - ja päädyimme rakentamaan arjen teknologioita kansatieteellisen tutkimuksen avulla esittelevän sivuston.



Arjen teknologiat - 100 vuotta mennyttä ja tulevaa -sivusto avattiin maanantaina 10.4.2017. Sen toteuttamiseen osallistettiin koko pienen oppiaineen henkilökunta tutkijoineen ja opiskelijoineen. Mukana sisällöntuottajina ovat siis olleet professorista lähtien kaikki; koko opetushenkilökunta, suurin osa tutkijoista ja perusopiskelijoitamme, jotka tuottivat tekstejä perusopintoihin kuuluvalla Työseminaari -opintojaksolla.

Sivuston avajaisissa esillä oli pienoisnäyttely puhelimista,
jotka ovat kansatieteen lehtorin Timo J. Virtasen kokoelmasta.

Sivuja tullaan päivittämään koko juhlavuoden ajan; suunnittelemme seuraavaa kattavampaa päivitystä syksylle 2017. Tälläkin hetkellä sivuilla on jo mukavasti luettavaa. Sivuston aiheet on jaoteltu viiden teeman alle. Teksejä löytyy teemoista "kotona", "töissä", "liikkeellä", "syömässä" ja "leikkimässä". Lisäksi tekstit kattavat koko Suomen 100-vuotisen historian ja osa teksteistä suuntautuu myös tulevaisuuteen. Tekstien ja kuvien lisäksi sivuilta löytyy videoita, joissa kansatieteen tutkijat kertovat omista tutkimuskohteistaan. Sivuilla on myös hyödynnetty esimeriksi Finna-palvelua sekä YLEn Elävää arkistoa. On ollut hienoa huomata, miten paljon mielenkiintoisia aineistoja on esimerkiksi museoista tuotu avoimeen käyttöön!



Sivut löytyvät siis osoitteesta: http://arjenteknologiat.utu.fi/. Toivomme koulujen innostuvan kokemusten kirjaamisesta sivujen teemoihin liittyen. Sivujen kautta voi myös tilata vierailevan kansatieteilijän käymään koulussa.

Kiitän lämpimästi koko työryhmän puolesta kaikkia hankkeeseen osallistuneita ja erityisesti tutkimusavustaja Marianne Mäkistä, joka viimeisteli työn tulokset näyttäväksi sivustoksi! On suunnaton ilo työskennellä taitavien ja motivoituneiden kansatieteilijöiden kanssa. KIITOS teille kaikille!

Maija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti